Over

ROGIER CHANG LEGT PROFESSIONELE PASSIE VAST

Rogier Chang fotografeert werk. Of eigenlijk, mensen en hun werk. Ondernemers, vakmensen, ambachtslieden, uitvinders, pioniers. Gedreven mensen, soms zelfs extreme mensen, die altijd een expert in hun eigen vakgebied zijn. Mensen die hun ziel en zaligheid in hun werk leggen. Hij is nieuwsgierig naar hun drijfveren, hun passie, hun fascinatie, hun eigenaardigheden.

Waarom zij doen wat zij doen? Dat wil hij vastleggen, met hun werkplek als decor.

Elke foto die Rogier Chang maakt begint met vragen, want hij kan alleen optimaal fotograferen als hij precies weet wie hij voor zijn camera heeft staan. Hij is nieuwsgierig naar hun drijfveren, hun passie, hun eigenheid. Pas als hij die begrijpt, is Chang in staat om een perfect beeld te creƫren en zijn hoofdpersoon een natuurlijke en geloofwaardige uitstraling te geven.

Chang fotografeert zijn onderwerpen altijd in hun eigen omgeving. Hij bestudeert dit professionele ‘decor’ van zijn onderwerpen nauwgezet en let daarbij op alle bijzonderheden en finesses. Als een 17e-eeuwse Hollandse meester werkt hij met licht, want alleen als lichtval, kleurenpalet en compositie samenwerken kan hij tot het perfecte beeld komen. Over elk detail is nagedacht. Het resultaat is een foto die zowel zijn onderwerpen -vakmensen- als het decor -hun werkomgeving- in een nieuw licht zet, een juweeltje dat de essentie van vakwerk weergeeft. En met elke foto tracht vakman Chang zijn eigen meesterschap een stukje verder te brengen.

Rogier ChangRogier Chang (1973) werkt en woont in Den Haag, waar hij eerder de fotografie opleiding aan de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten volgde. Inmiddels kan hij terugkijken op ruim 18 jaar ervaring in het maken van reportages en documentaires.